Yin Yoga

Yoga gjør godt for kropp og sjel.

 

 

Hva er Yin Yoga?

Yin yoga er et samlebegrep for all yoga som har fokus på den rolige og stille stunden som roer ned kropp og sinn. Dette er en rolig yogapraksis der du er i stillingene over tid som bringer deg i en meditativ tilstand. Med yin yoga skapes flyt gjennom kroppens bindevev og energibaner. Dette er en yogaform som gir økt bevegelighet og styrken du trenger i hverdagens gjøremål. 

 

Yin Yoga er en terapeutisk yogastil som handler om å gi seg hen og gjennombygge kropp og sinn. Yogaformen kjennetegnes av passive øvelser med myk strekk sin holder over lengre tid utført i stillhet og bevisst tilstedeværelse. Man kan utføre både sittende og liggende øvelser hvor passivt hviler inn i posisjonen, uten muskelstyrke. 

Du holder posisjonen i alt fra 2 til 20 minutter - noe som gir deg tid til å roe ned sinnet. I begynnelsen er kanskje et par minutter lenge nok. Her må du selv kjenne på kroppen og dine grenser. Etter hvert vil du synes det er mer og mer behagelig å være i stillingen over lengre tid. Ved å holde en mellomdyp strekk over lengre ønsker man å komme inn til kroppens fascia ( bindevev) istedenfor musklene. Hovedfokuset er på området rundt hofter og korsrygg. Ifølge yogafilosofien er dette områder som er rike på bindevev og lagrer mange fysiske følelsesmessige spenninger. 

Hvem passer Yin Yoga for?

Alle kan utføre Yin yoga og denne yogaformen passer spesielt bra for deg som søke ro. Yin yoga utfyller annen yogapraksis og trening. Det er enkelt å utføre og reduserer uro og stress. Dette er en veldig avslappende yogaform som egner seg  godt for personer som har behov for å fylle på med energi , eller vil roe ned fordi du har for mye energi som tar krefter istedenfor å gi overskudd.  Yin Yoga passer også fint som restitusjonstrening, når du har mange tanker i hodet som svirrer, du har humørsvingninger eller har kronisk stivhet og smerter i kroppen. Denne yogaformen kalles en hvilende yogaform og passer spesielt godt når du vil synke innover og trene uten å måtte bli sliten eller bruke opp alt av krefter. 

Yin Yoga tilpasses hver enkelt og derfor kan en og samme yogaposisjon se forskjellig ut fra person til person avhengig av utgangspunkt og fleksibilitet. Noen lan for eksempel ha skader eller hypermobile ledd og vi trenger å modifisere yogaposisjonene etter kroppene våre.

Målet og fokuset vil uansett være det samme:

  • Skape indre ro
  • økt tilstedeværelse
  • øke flyten av livskraft og balansere kroppens ulike energinivåer. 

 

Tips til deg som utfører yin yoga:

Du skal holde et langsomt tempo der du beveger deg rolig og forsiktig inn og ut av en stilling. Tillat deg selv å gi slipp og slipp kontrollen. unngå  maksimal strekk eller en  strekk som gjør vondt. Finn en stilling som gjør at du greier å holde denne en stund. Vær tilstede, fokuser på pusten og området du strekker, og visualiser gjerne at du puster inn og ut gjennom området. En dypere pust gir ro i kroppen, bearbeider vonde følelser og åpner for mer glede.

Ha en naturlig og uanstrengt pust inn og ut gjennom nesen, begynn med å holde en posisjon i 2-5 minutter. Øk deretter tiden når du kjenner deg klar for det. 

 

HVORFOR YOGA?

Livet vårt er en fysisk og følelsesmessig balansekunst. Kroppen er et unikt sanseorgan som trenger pleie for forløsning av livsglede og kraft. Yoga reduserer stress, frigjør energi og gir økt styrke og fleksibilitet, både fysisk og mentalt. Yoga er et verktøy for utvikling, det vil si; å vikle seg ut av inngåtte, usunne mønster. Det kan være fysiske bevegelsesmønstre som fører til belastet muskulatur og verkende skjelett.

 

Det kan være pustemønster som stresser nervesystemet og ikke gir oss nok oksygen og manglende energiflyt, eller det kan være negative og begrensende tankemønstre som gir oss en følelse av å stå fast i livet. Yogaen ser mennesket i helhet, og tar hensyn til forbindelsen mellom det fysiske og det mentale, og forsøker å forene dette igjennom pust og bevissthet. Vi legger vekt på både å forløse og styrke muskulaturen i hele kroppen, men også på å få inn gode pustemønster og en økt tilstedeværelse i egen kropp og dermed også eget liv (også kalt mindfullness) Så fordelene av tiden på matten vil fortsette å nære deg i tiden utenfor matten også.

I timene søker vi å ha et indre fokus, vende oss bort fra omverden som vanligvis krever vår oppmerksomhet, og virkelig lytte til oss selv. Og selv om yogaens opprinnelse er over 5000 år gammel, kan det virke som om den blir et viktigere og viktigere verktøy for å holde fokus og kontakt med seg selv i takt med at det ytre tempoet økes i samfunnet for øvrig. Yogaen er religionsfri og åpen for alle. Vi benytter oss av ulike hjelpemidler som stropper, blokker og tepper, slik at praksisen kan tilpasses deg og din kropp akkurat slik den er nå, det er ingen krav til fysisk form eller bevegelighet. Alle klasser avsluttes med en god dybdeavspenning slik at kroppen virkelig kan ta til seg og fordøye alle de prosessene som iverksettes i løpet av en time.

Vi tilbyr formiddag - og kveldstimer

Gratis prøvetime 

 

Varmt velkommen til YogaStudio Stord på Sport-Treff

Yin Yoga